onsdag 23. april 2008

Rolf Jakobsen


Torsdag den 17. April jobbet vi med prosjektarbeid om forskjellige norske lyrikkere. Min gruppe fikk Rolf Jakobsen som vår lyrikker. Jeg hadde ikke det helt klart for meg hvem denne mannen var, men det gikk fort over etter å ha sett alle treffene man fikk av å søke på han på nettet. Her kommer noe av det vi fant ut om han.


Rolf Jakobsen var en kjent norsk lyrikker. Han var blant Norges største diktere. Han var født i Kristiania, i 1907. Han debuterte med diktsamlingen sin "Jord og Jern" i 1933. Denne diktsamlingen fikk god omtale, og ble kalt "en ny stemme for en ny tid", og Jakobsen ble kjent for å være forut for sin tid. En av grunnene til at Jakobsen ble en såpass dyktig lyrikker kan ha med hans bakgrunn i journalistikken. Han startet som journalist i lokal bladet i flisa, som ligger i Hedmark kommune. Så fikk Jakobsen en redaktør-stilling i avisen glåmadalen.

Jakobsen hadde ikke en spesiell ting som tekstene hans skulle handle om, men flere forskjellige ting, som landskap, kjærlighet og det moderne, og nye. Han har skrevet et dikt som heter "landskap med gravemaskiner". Her framstiller han gravemaskinene som en trussel for oss, og vi som lever i dag ser at dette stemmer delvis, så Jakobsen var altså forut for sin tid. Og det kan være dette som har gort at han til en så dyktig skribent. Man kan på en måte sammenligne han med Jules Vern, som har forutsett mange ting. Han levde på 1800 tallet, og sa at vi en gang i fremtiden ville få trapper som "gikk" eller "rullet" noe han har fått helt rett i.

Det er da kanskje ikke så rart når "vi" jeg kan sammenligne Rolf Jakobsen med en så stor forfatter som Jules Verne at han da har blitt såpass kjent.


For med denne bakgrunnen har Rolf Jakobsen skrevet flere diktsamlinger, og andre literære tekster. Og i tilegg til dette har han vunnet en rekke med forskjellige priser, som feks: Kritiker prisen for diktet "brev til lyset", og han har fått Aschehougprisen i 1986, og en rekke andre priser.

Ingen kommentarer: