onsdag 2. april 2008

Dikt

Din ungdom


Din ungdom Din ungdom er gitt deg til odel og eie ... Du skal ikke høkre den bort - men være den tro, så den åker du pløyer kan gro når din gjerning er gjort.


Den er ikke evig. Du kan ikke vente bestandig å eie dens ild. Men kjemper du for den, og er du den verdig, så blir den - så lenge du vil.


Din ungdom er skatten du aldri kan øde om ikke du låser den ned. I krevende strid vil den tindre og funkle - men smuldre i ørkesløs fred.


Du kan ikke spare på ungdommens krefterog ha dem til senere år. Men bruker du dem, skal du kjenne de vokser evinnelig, vår etter vår.


Når roper en verden: Vi trenger ditt hjerte, din evne, ditt brennende sinn! Og fikk du din ungdom til odel og eie, så bruk den -. Sett kreftene inn!


Dette var et dikt av Arne Paasche Aasen. Han var en forfatter, og arbeidlyrikker, fra steinkjer, og han har skrevet diktninger tilknyttet til arbeiderne. Dette kommer kanskje ikke like sterkt frem i dikte ovenfor, men vi kan se antydninger tildet. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde noe spesielle favoritt dikt. Så jeg bare kikket igjennom forskjellige dikt, og så dette dikte. Grunnen til at dette var mer interessant en mange av de andre, var fordi at det handler på en måte om ungdommer, her kan vi også se at det er knyttet opp til arbeiderbevegelsen. Der han på en indirekte måte at vi ungdommer ofte e friske og raske, og han slutter med sitatet, "sett kreftene inn!". Han sier at det ikke er noe vits i å spare på kreftene, fordi det går ikke, men viss vi bruekr dem vil de vokse for hvert år. Jeg synes dette var et dikt som var skrevet på en bra måte, og som inneholdt en del metaforer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra diktanalyse Andre, selv om jeg syns diktet var litt kjedelig, så klarte du og finne masse posetivt.

Ingrid sa...

Så morsomt at du skriver om det diktet! Det er kjempefint. Jeg har hørt det før med melodi til, men aldri egentlig tenkt så mye på innholdet før jeg leste innlegget ditt, men jeg synes du får fram hovedbudskapet i det. Kjempebra:)

Ingunn sa...

Et flott dikt med sterk appell til de unge om å gjøre noe. Bare dersom vi gjør noe, vil ting forandre seg, og dette er vel en allmengyldig sannhet?

Unknown sa...

Her er ORIGINALTEKSTEN hentet fra boka Nakne livet som utkom i 1935.
Din tekst inneholder dessvere noen skrivefeil og gale linjedelinger.
Vennlig hilsen
Junn Paasche-Aasen (niese av A.P.Aa)

Din ungdom

Din ungdom er gitt deg til odel og eie …
Du skal ikke høkre den bort –
men være den tro, så den åker du pløier
kan gro når din gjerning er gjort.

Den er ikke evig. Du kan ikke vente
bestandig å eie dens ild.
Men kjemper du for den, og er du den verdig,
så blir den – så lenge du vil.

Din ungdom er skatten du aldri kan øde
... hvis ikke du låser den ned.
I krevende strid vil den tindre og funkle
– men smuldre i dagens fred.

Du kan ikke spare på ungdommens krefter
og ha dem til senere år.
Men bruker du dem, skal du kjenne de vokser
evindelig, vår etter vår.

Nu roper en verden: Vi trenger ditt hjerte,
din evne, ditt brennende sinn!
Og fikk du din ungdom til odel og eie,
så bruk den –. Sett kreftene inn!

Arne Pasche Aasen 1935